Projektet omhandler kunstig metanfremstilling og anvendelse af brint til opgradering af biogas, så det kan erstatte naturgas i nettet og transporten.
Methansamfundet - anvendelse af brint til opgradering af biogas og kunstig methanfremstilling
Analyser af den fremtidige energiforsyning i det jysk-fynske område viser, at når elproduktionen fra vindmøller overstiger ca. 40% af det årlige elforbrug, skal el tages ud af elsystemet. El kan fx anvendes til at spalte vand til brint (H2) og ilt (O) med en simpel elektrolyse, som også afgiver varme.
I store del af region Midtjylland er naturgasforbruget på kraftvarmeanlæg betydeligt mindre end biogaspotentialet fra gylle og gødning. Biogas består af methan (CH4) og CO2. Hvis man reagerer brint produceret på vindmøllestrøm med CO2 i svovlrenset biogas får man opgraderet biogas til ren methan, dvs. til naturgaskvalitet. Man øger methan produktionen med et slag med mindst 50 %. Den rene methan kan fx sælges via naturgasnettet eller tryksættes og sælges til transport.
Projektet vil kombinere elektrolyse, biogasopgradering og naturgasnettet, således at
Partnere i projektet: HIRC (Hydrogen Innovation & Research Centre), Planenergi, Haldor Topsøe, GreenHydrogen, HMN Naturgas, Strandmøllen, Lemvig Biogas, DTU, DJF – Århus Universitet og Agro Business Park/Innovationsnetværket for Biomasse.
Projektperiode: 2011 - 2013