Rejeskaller, som er en rest fra rejeproduktion, indeholder blandt andet store mængder protein og kalk. Ud af en råvaremængde på 1 ton rejer produceres ca. 300 kg færdigkogte rejer til salg og ca. 700 kg restprodukter. Rejerestprodukterne har i dag lav eller negativ markedsværdi.
Rejeproducenter genererer således tonsvis af rejeskaller om året, som i dag udelukkende anvendes til biogasproduktion. Gennem en bioforarbejdningsproces kan rejeskallerne dog blive til produkter af højere værdi og sikre en mere lønsom og bæredygtig rejeproduktion.
Rejeproducenten Launis A/S og Nordic Seaweed Feed ApS og Mosegaardens vil i samarbejde med Teknologisk Institut og Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet undersøge, hvorvidt det er muligt at opnå en rentabel bioforarbejdsningsproces til bæredygtig udnyttelse af rejeskaller, så biomassen flyttes fra restprodukt til high end kæledyrsfoder.
Rejeskaller har nemlig et højt indhold af protein med en god aminosyresammensætning, god fordøjelighed, lavt askeindhold, kitin, kalk og et højt indhold af Omega-3 fedtsyre, som især vil kunne udnyttes i kæledyrsfoder.
En særlig kombination af bioforarbejdet tang og den kitinholdige biomasse forventes at kunne opfylde kravene til kæledyrsfoder og bidrage til dyrenes sundhed via de bioaktive indholdsstoffer.
Deltagere i projektet: Teknologisk Institut, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet (ASE AU - Kemi, Bioteknologi og Kemi og fødevarer), Nordic Seaweed Feed ApS, Launis A/S og Mosegaardens.