Rensning af spildevand er dyrt både økonomisk og ressourcemæssigt. Et projekt skal se nærmere på hvordan rensning af spildevand fra rensningsanlæg, industri og ensilagepladser m.m. via udvanding i pilemarker kan være fordelagtigt både i forhold til miljø, energi, klima og økonomi sammenlignet med rensning i centrale rensningsanlæg.
Der findes på nuværende tidspunkt en del pilerensningsanlæg i mindre skala i Danmark, men der er et stort potentiale for yderligere udbredelse både i husstandsskala og i større skala til f.eks. industri og rensningsanlæg. INBIOMS styregruppe har bevilliget 400.000 kr. til projektet, hvor der skal ses nærmere på biologisk spildevandsrensning i energipil. Aarhus Universitet er projektleder og samarbejdspartnerne er Teknologisk Institut, Aarhus Vand, Thise Mejeri, Center for Recirkulering, Ny Vraa Bioenergy, Sorbisense og Aarhus Kommune.
Projektperioden løber fra 1. januar 2016 til 31. december 2017 og projektet vil opsamle svenske og danske erfaringer og lave nye undersøgelser og demonstrationer. Aktiviteterne i projektet indebærer bl.a. indsamling af eksisterende viden, målinger af miljøeffekt ved Thise Mejeri, etablering af pilemark samt udvandingssystem ved Egå Rensningsanlæg, målinger vedr. biomasseproduktion og miljøeffekter, beregninger vedr. driftsøkonomi samt formidlingsaktiviteter.
Formålet i projektet er at belyse og demonstrere rensnings-princippet til brug for private og offentlige aktører, med stort potentiale for jobs, bæredygtig næringsstofhåndtering, ressourceudnyttelse og biomasseproduktion.
Selve konceptet vurderes at have stort potentiale for billigere spildevandsrensning, reduktion i CO2-udledningen via biomasseproduktionen, jordbrugsmæssig udnyttelse af næringsstoffer samt opsamling af uønskede stoffer. Udbredelse af konceptet vil derfor både give gevinster mht. økonomi, erhverv og bæredygtighed.
I Danmark vurderes potentialet at være etablering af 5.000 ha med pil til spildevandsrensning over de næste 10 år samt medfølgende erhvervsaktivitet, en årlig reduktion på 60.000 tons CO2-ækvivalenter samt sparede omkostninger til kloakering og alternativ rensning. Desuden vurderes der at være et meget stort potentiale for eksport af konceptet, især til østeuropæiske lande med kraftig industriel udbygning og begrænset spildevandsrensning.
Artikel - Spildevand har værdi: Energipil kan bruge spildevandet
Næringsstoffer i spildevand udgør en ressource for planteproduktionen. I stedet for at bortskaffe’ næringsstofferne ved traditionel rensning, kan det være en mulighed at udvande delvist renset spildevand til afgrøder såsom energipil.
Læs mere i de nedenstående artikler, som er baseret på projektet ’Biologisk spildevandsresning i pil’, der er finansieret af INBIOM.
Artikel i Spildevand Tekniske Forening - Spildevand #1 - 2018 - s. 18
Artikel i FiB - Forskning i Bioenergi, Brint & Brændselsceller, Marts 2018