14. maj 2020
Under corona-krisen er ensomhed blevet et stort tema, da mange er tvunget til at isolere sig alene derhjemme. For mange afbødes effekten heldigvis af et kæledyr. Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Statistik findes der omtrent 456.000 hunde og 1,3 mio. katte i Danmark.
PRESSEMEDDELELSE
Foulum, den 14. maj 2020
Forskning viser at det er godt for både vores fysiske og mentale helbred at eje et kæledyr – det modvirker blandt andet stress og angst, sænker risikoen for livsstilssygdomme og er gavnligt for immunforsvaret. De mange dyr er dog en belastning for klimaet, fordi de spiser kød – man taler derfor i forskerkredse om deres klimamæssige ”poteaftryk”.
Hvor vi efterhånden er meget bevidste om effekten af vores flyrejser og gevinsten ved kødfri dage, så er diskussionen om hunde og kattes kødforbrug ikke særlig synligt i klimadebatten. På verdensplan anslås det, at der er knap 500 mio. hunde og katte i private hjem, der for at trives kræver en diæt, hvori der indgår proteiner. Ifølge forskning fra University of Sydney går hele 25% af klimagasserne fra verdens samlede kødproduktion til foder til vores firbenede venner.
Det er enorme tal, der harmonerer dårligt med vores bekymring for klimaforandringer. I 2017 viste en Eurobarometer undersøgelse blandt 28.000 EU-borgere, at 92% vurderer at klimaforandringer er et alvorligt problem. I samme undersøgelse siger 90%, at de personligt har gjort noget for klimaet inden for de sidste seks måneder. Men at skille sig af med sit kæledyr, som mange betragter som et ekstra familiemedlem, for klimaets skyld er nok utænkeligt for de fleste dyreejere.
Klimavenlige kæledyr skal også spise plantebaseret
Noget må der dog gøres, for problemstillingen vokser. På verdensplan er der hvert år flere og flere, der anskaffer sig en hund eller kat, og intet tyder på at denne kurve knækker foreløbigt. Det globale marked for dyrefoder nåede 98,3 mia. dollars i 2018 og forventes at vokse til 128,4 mia. i 2024. Kæledyr afsætter et mærkbart klimamæssigt poteaftryk, som vi er nødt til at forsøge at nedbringe ligesom alle andre kilder til CO₂, hvis vi skal opfylde målene i Paris-aftalen. Og det haster.
Netop dette er et af målene i projektet Pro-Enrich. Her arbejder man blandt andet med at udvikle metoder til at udvinde proteiner af restprodukter fra fødevareindustrien til dyrefoder. Et eksempel er fra pressekagen, der er tilbage, efter fremstilling af rapsolie. Dermed kan man bruge et affaldsprodukt til at erstatte noget af det klimatunge kødprotein, der i dag anvendes i dyrefoder. En af projektets partnere er en af verdens største producenter af foder til kæledyr, Mars Corporation, som ud over de velkendte chokoladebarer står bag fodermærker som Whiskas, Royal Canin og Pedigree. Mars er med for at udforske mulighederne for at arbejde med mere bæredygtige råvarer i deres produkter, selv om udviklingen af metoderne stadig er i en meget tidlig fase.
- Med deltagelsen i projektet ønsker vi at få adgang til viden og teste produkterne, som projektet frembringer, i nye opskrifter for vådfoder. Det er i tråd med vores ambition om at anvende råmaterialer, der reducerer klimaaftrykket. Vi arbejder målrettet for at reducere vores aftryk på miljøet både i forhold til klimaforandringer, vandforbrug og dyrkningsareal, siger Seronei Cheison fra Mars Corporation.
Pro-Enrich projektet er støttet af Bio Based Industries Joint Undertaking under EU's Horison 2020 program under Grant Agreement Nr. 792050 og løber indtil april 2021. Danske partnere i projektet er Teknologisk Institut, som er koordinator, og Agro Business Park.
Faktaboks
Proteiner består af forskellige aminosyrer og er vigtige byggesten i kroppen for både mennesker og dyr.
Hver gang vi spiser kød, har dyret, vi spiser, fået protein i sit foder f.eks. i form af soja, som under dyrkning, høst, forarbejdning og transport er kilde til CO₂-udledning og indirekte kan være skyld i skovrydning. Der udledes ifølge Aarhus Universitet 4,6 kg CO₂ for hvert kilo gris, vi spiser. Blandt andet fordi grise fodres med sojaprotein, hvoraf størstedelen importeres fra Kina, Argentina og Brasilien.
De mest klimabelastende kødtyper er lam (21,4 kg CO₂ pr. kg kød) og oksekød (13,9 kg CO₂ pr. kg kød), da dyrene er drøvtyggere og belaster klimaet yderligere med metan fra deres fordøjelse.
For mere information om Pro-Enrich projektet kontakt venligst:
Kell Andersen
Senior Innovation Specialist
E: kan@agropark.dk
M: 5190 2550
, kl.
Til, kl.
Klimavenlig vovse med protein fra raps
/Default.aspx?ID=5032&newsid=2683&Action=1&M=NewsV2&PID=19747
https://inbiom.dk/Files/Images/Pro-Enrich/News/Hund_940x520.jpg