28. august 2019
Mange tons fødevarer, der sagtens kunne bruges, bliver hver dag smidt ud i Danmark, men heldigvis kommer der flere og flere iværksættere, der arbejder med at genbruge ressourcerne.
Rundt om i det danske land og resten af verden bliver der hver dag smidt rigtig mange fødevarer ud, som sagtens ville kunne bruges til andre formål. Alene i Danmark er det 700.000 tons mad, der hvert eneste år bliver spildt. 260.000 tons kommer fra de danske husholdninger, 227.000 fra serviceindustrien, 133.000 fra fødevareindustrien, mens de sidste 100.000 tons kommer fra primærproduktionen.
Hvis man kigger på tallene for resten af verden, er det heller ikke opløftende læsning. I alt er det 1,3 milliarder tons mad om året, der går til spilde. Det er en tredjedel af hele produktionen, der ikke bliver brugt, og ifølge FN er det nok til at brødføde tre milliarder mennesker.
Blandt andet derfor havde INBIOM i samarbejde med Danish Food Innovation for nylig samlet iværksættere, branchefolk og eksperter til kick-off-arrangementet Forretningsgørelse af fødevarespild for at sætte fokus på, hvad der kan blive af spildte madvarer og restprodukter fra produktion af fødevarer.
Nye drikkevarer af rester
En af de iværksættere, der holdt oplæg om emnet, var Ernst Max Nielsen fra Lab Lab, der laver fermenterede drikkevarer af restprodukter som mask fra et bryggeri og valle fra et gedeosteri.
En anden var Michael Jensen fra Unibio, som fortalte om, hvordan organisk affald kunne blive til fødevareingrediense.
Signe Frese, CSR-chef hos Coop i Danmark, gav et indblik i, hvordan Coop gør madvarespild til en forretning.
Genbrugskrus på Grøn Koncert
Derudover fortalte Nikolai Milman, der er projektleder for Grøn Koncert, om, hvordan de har omlagt hele deres fokus på plastik, så de i dag kun serverer drikkevarer i genbrugsplastikkrus. Fra at man tidligere kunne bruge et krus én gang, kan de nye genanvendes op til 25 gange, før de er ubrugelige. Når de så er færdige, kan de sendes tilbage til producenten, der kan upcycle det til andre produkter.
I 2019 drak alle deres 170.000 gæster således øl af de nye krus. Selvom det var en stor logistisk udfordring at få fragtet krusene rundt, havde det mange andre goder, da de blandt andet oplevede, at der generelt var renere og mindre skrald på deres festivalpladser.
Alt i alt var der på temadagen 11 forskellige oplægsholdere – forskere, iværksættere, branche- og industrifolk.
, kl.
Til, kl.
INBIOM sætter fokus på stort madspild
/Default.aspx?ID=5032&newsid=2599&Action=1¤tPage=3&M=NewsV2&PID=19747
https://inbiom.dk/Files/Images/INBIOM/Nyheder/Forretninggoerelse-af-foedevarespild.png