I foråret 2012 tog INBIOM kontakt til C.F. Nielsen for at starte et projekt om halm-logistik med Måbjerg Energy Concept, Aarhus Universitet og Videnscenter for Landbrug (i dag SEGES). Der var en konkret udfordring med at source 400.000 tons halm til Maabjerg – kunne halmbrikettering være en del af løsningen? Det blev starten på et projekt, hvor halmbriketter fik en meget central rolle. Et par år senere sprang et nyt koncept ud af projektet: C.F. Nielsen gik sammen med Biofuel Technology og startede en ny virksomhed ved navn Kinetic Biofuel.
Brikettering af halm var ikke noget velkendt koncept, da INBIOM i foråret 2012 kontaktede Mogens Slot Knudsen, direktør C. F. Nielsen som producerer briketteringsmaskiner, om et nyt logistikprojekt med finansiering fra Region Midtjylland. Mogens var netop gået i gang med et projekt om brikettering af halm sammen med Aarhus Universitet, som skulle dokumentere biogasproduktionen af halmbriketterne i et EUDP projekt, sammen med Biofuel Technology.
- Projektet var en naturlig videreudvikling af det forskningsprojekt, vi netop havde sat i gang, og der var potentielt en stor aftager af halmbriketter. Logistikberegningerne i projektet ville kunne vise en anden fordel af briketten i en dansk kontekst, så det var rigtig interessant, siger Mogens Slot Knudsen.
Projektet ændrede sig dog, da Maabjerg Energy Concept stadig er et stykke fra markedet. Til gengæld har C.F. Nielsen i mellemtiden leveret briketter til test til bioethanolproduktion i Crescentino i Italien. Projektet begyndte derfor at fokusere mere på logistik af halm og andre biomasser - også til biogas. Resultater i EUDP-projektet viste lovende biogasproduktion, og idéen med Kinetic Biofuel begyndte at tage form.
- INBIOM fik justeret projektet til at kunne demonstrere konceptet for halm til biogas på en gård ved Havndal. Det var et super arrangement, hvor virksomheder, forskere og beslutningstagere hørte om vores idé, siger Mogens. Efterfølgende er der udgivet en folder om konceptet med finansiering fra Region Midtjylland og INBIOM, som kan bringe os ud på det danske marked.
Efter projektets afslutning har Kinetic Biofuel selv oversat folderen til engelsk og har store forhåbninger til et europæisk marked for halmbriketter til biogas og bioethanol.
Samarbejdet er et godt eksempel på, at projekter kan udvikle sig i uventede retninger, som kræver tæt dialog med donorer for at nå gode resultater, der kan skabe vækst og beskæftigelse.
Mogens Slot Knudsen er glad for samarbejdet med INBIOM og anbefaler det til andre aktører inden for landbrug og energi, som skal i gang med en nyudvikling, demonstration eller markedsintroduktion. C.F. Nielsen har deltaget i flere projekter sammen med INBIOM, bl.a. udstillinger i Kina og Spanien, samt demonstrations- og udviklingsprojekter.
- INBIOM er en objektiv partner, som forstår at skabe samarbejde mellem flere aktører fra erhvervsliv og offentlige vidensinstitutioner, afslutter Mogens, der i dag også kan skrive direktør i Kinetic Biofuel på sit CV.
Læs mere i brochuren på dansk eller engelsk nedenfor:
Dobbelt udbytte i biogasanlæg ved anvendelse af halmbriketter