• Kontakt
  • EN
  • Søg
INAGRO
  • Forside
  • Om INBIOM
    • Om INBIOM
  • Cases
  • Kontakt
  • EN
  • Om INBIOM
    • Om INBIOM
  • Cases


  • Du er her:
  • Forside
  • / Cases
  • / Bioøkonomikonferencen 2016
  • Du er her:
  • Cases

Masser af igangsatte bioøkonomi-aktiviteter efter Bioøkonomikonferencen 2016

112 forskere, virksomheder og interessenter fra det meste af Danmark var samlet i Nykøbing Falster 3. februar 2016 til Bioøkonomikonference.  De var samlet for at diskutere Lolland Falsters muligheder inden for bioøkonomi. Mere konkret, hvordan kommer vi fra lokal biomasse til nye forretningsmodeller, vækst og arbejdspladser. INBIOM bistod med støtte fra Region Sjælland arrangør og initiativtager Anne Holl Hansen fra Guldborgsund Kommune med at stable arrangementet på benene. Resultaterne fra fire workshops var en række idéer og initiativer, som nu har udmøntet sig i en række konkrete bioøkonomi-projekter.

Konferencen var inddelt i fire faglige spor/workshops: 1)Biomasse Behandlingscentral, 2)Protein & Saponin, 3) Produkter & Råvarer og 4) Biogas til transport. INBIOM co-faciliterede to af sporene til konferencen og afholdt efterfølgende også ”Lolland Falster Agrosymbiose workshop - fra idé til prospekt” hos Nordic Sugar A/S i Nykøbing Falster, med omkring 40 deltagere.

Bioøkonomikonferencen var startskuddet på et seks måneders forløb, hvor idéerne skulle modnes og herefter resultere i konkrete projekter for bioøkonomisk udvikling på Lolland Falster.

Nye projekter er sat i søen
Op til planlægningen af konferencen tog Guldborgsund Kommune initiativet til et tættere samarbejde mellem lokale partnere og inviterede derfor Business Lolland Falster, CELF (Teknisk Gymnasium Lolland Falster) og Dansk Landbrug Sydhavsøerne (nu VKST) med som medarrangører. Efterfølgende har de 4 organisationer dannet fælles front som Partnerskab Lolland Falster i en fælles ansøgning til EU-Interreg North Sea programmet sammen med Syddansk Universitet til projektet BIOCAS100%, der har Hollandsk lead og partnere fra både Danmark, Tyskland, Belgien og Holland. Der forventes endeligt svar fra sekretariatet i Viborg i juni.

I Guldborgsunds del af dette omfangsrige internationale projekt er der tre cases. Den første case omhandler pomace fra kirsebærvinsproduktionen på Frederiksdal, og hvordan man trækker højværdistoffer ud fra restmassen efter kirsebærrene er presset. Den anden case sætter fokus på højværdistoffer fra æblemostproduktionen. Den tredje case sætter fokus på bigballer, som bliver presset af halm og grønt afskær, som fx græs eller efterafgrøder og derefter ensileres. Når ballen er ensileret skal man se nærmere på, om halmen nemmere omsættes i et biogasanlæg. Formålet med de tre cases er at undersøge de forskellige muligheder for værdiskabelse og udarbejde nogle let omsættelige business cases, som kan blive grebet af erhvervslivet og ført ud i praksis. 

Et andet samarbejde, der er opstået som følge af bioøkonomikonferencen er projektet BIOFISK, som skal se nærmere på mulighederne inden for strandopskyl fra havet og give dette værdi. Guldborgsund Kommune er omkranset af 328 km kystlinje, og der er derfor store mængder strandopskyl som tang og ålegræs. I projektet, der foregår i tæt samarbejde med Teknologisk Institut, benyttes tangopskyl som vækstmedie for larveproduktion. Nogle af de efterfølgende faser i projektet handler om, at der skal trækkes protein ud af larverne, som efterfølgende skal sammensættes i foderblandinger til fisk. Der arbejdes tæt sammen med andre internationale projekter f.eks. Baltic Blue Biotechnology ALLIANCE, SUBMARINER Network og InnoAquaTech. Sidstnævnte laver bl.a. forsøg med fiskefoder og formidler projektet som en del af sæsonens publikumsoplevelser i Guldborgsund Zoo, så publikum kan blive klogere på sammenhængen mellem fodersammensætning, fiskekvalitet og vandmiljø, Forsøget foregår i et lukket system (RAS), der giver mulighed for forskellige analyser.

Mange nye initiativer undervejs
Siden konferencen har Guldborgsund Kommune fået udarbejdet flere analyser, bl.a. har konsulentvirksomheden Gas2Move skannet biogasmarkedet til transport i Europa. Derudover blev der på konferencen udtrykt ønske om en rapport over de største potentialer inden for de blå biomasser på Lolland Falster, hvilket konsulentvirksomheden Orbicon har udarbejdet en rapport over.  Det er der kommet nogle interessante konkrete muligheder ud af, som forfølges i de kommende måneder.

Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund er født

- Bioøkonomikonferencen var en kæmpe succes og har haft en stor effekt efterfølgende med mange henvendelser og projektinvitationer, fortæller Anne Holl Hansen. 

- Det har betydet, at vi nu står med en række spændende projekter i en hel programportefølje for bioøkonomi i Guldborgsund Kommune. Derfor har byrådet bevilliget 9 millioner kroner til at kickstarte indsatsen for bioøkonomi for alvor, så vi har kunnet ansætte en projektmedarbejder, fundraise til EU og andre samt købe relevante analyser, fortæller Anne Holl Hansen videre, der nu er programleder i det nye vækstcenter.

- Centeret er ikke bygget af mursten, men består derimod af et stærkt lokalt netværk og et bredt samarbejde med forskning, erhverv, investorer og interesseorganisationer inden for mange forskellige grene af biocirkulær økonomi i Danmark og i udlandet, slutter hun af.

Den 10. maj 2017 blev både vækstcenter og en tilhørende hjemmeside lanceret, hvor man kan følge projekterne, få inspiration og nyheder om den bioøkonomiske udvikling i Guldborgsund. Læs mere på www.bioguldborgsund.dk. 

Alle aktiviteterne er igangsat efter bioøkonomikonferencen, hvor nye idéer gav grobund for en masse nye spændende projekter og initiativer.

Sæt X i kalenderen den 11. oktober! Dansk Bioøkonomi Konference 2017 afholdes den 11. oktober på Sukkerfabrikken i Sakskøbing
Den 11. oktober 2017 inviterer Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund i samarbejde med blandt andre INBIOM igen til bioøkonomikonference. Denne gang bliver der plads til endnu flere deltagere fra både ind- og udland. Der bliver rig mulighed for at høre om alle de spændende projekter og initiativer, der er sat i søen siden konferencen i 2016 og få inspiration fra andre projekter.  

Program og åbning for tilmelding bliver annonceret på www.bioguldborgsund.dk og her på www.inbiom.dk efter sommerferien, men sæt X allerede nu - for det bliver endnu en rigtig spændende konference.

- Det var et meget frugtbart samarbejde at arrangere sidste års konference med INBIOM, hvor vi virkelig fik sat fokus på bioøkonomien og de mange muligheder den rummer for at igangsætte nye initiativer. Vi ser frem til at afholde endnu en konference til efteråret i samarbejde med netværket, fortæller Anne Holl Hansen fra Guldborgsund. 

Innovationsnetværket for Bioressourcer har fokus på intelligent produktion og udnyttelse af bioressourcer i overgangen til en biobaseret økonomi. Netværkets aktiviteter er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og støttet af Region Midtjylland.

Adresse

Innovationsnetværket for Bioressourcer
c/o Food & Bio Cluster Denmark
Niels Pedersens Allé 2
DK-8830 Tjele
T: +45 8999 2500

Thorkild Qvist Frandsen 
M: 6142 2511
tqf@foodbiocluster.dk

Hold dig opdateret

Bliv medlem og få seneste nyt om, hvad der rører sig inden for bioressourcer via vores nyhedsbrev.

Få seneste nyt fra branchen

Bliv medlem og få seneste nyt om, hvad der rører sig inden for biomasseområdet via vores nyhedsbrev og presseklip.

Innovationsnetværket for Biomasse

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev og presseklip.


Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bekræfter du at have læst og accepteret vores betingelser for udsendelse af nyhedsbreve. Du kan altid afmelde dig vores nyhedsbrev ved at klikke på afmeld-linket, der er nederst i hver nyhedsmail.
Tilmeld nyhedsbrev

Cookiepolitik

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bekræfter du at have læst og accepteret vores betingelser for udsendelse af nyhedsbreve. Du kan altid afmelde dig vores nyhedsbrev ved at klikke på afmeld-linket, der er nederst i hver nyhedsmail.

Log ind

Log ind

Hjælp: Glemt adgangskode?